Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/10174/38408
|
Title: | Avaliação de duas soluções de poda manual no desempenho do protótipo da Máquina de Colheita Contínua de Azeitona (MCCA) |
Authors: | Ramalho, José Luís Martins Natário |
Advisors: | Dias, António Fernando Bento |
Keywords: | Azeitona “Galega vulgar” Protótipo da MCCA Alternativas de poda manual Produção Eficiência de colheita “Galega vulgar” olive MCCA prototype Manual pruning systems Production Harvesting efficiency |
Issue Date: | 19-Mar-2025 |
Publisher: | Universidade de Évora |
Abstract: | Este trabalho teve por objetivo avaliar a influência de duas soluções de poda manual na produção de azeitona e na eficiência de colheita do protótipo da Máquina de Colheita em Contínuo de Azeitona (MCCA), no ano seguinte à sua execução, num olival intensivo da variedade ‘Galega vulgar’. Foram definidas as seguintes modalidades de poda: tratamento 1 – árvores com copa com parte central sem ramos (centro vazio) e tratamento 2 – árvores com copa com parte central em “V”. Avaliaram-se os seguintes parâmetros: dimensão das árvores, dimensão da copa, evolução da maturação dos frutos, produção, eficiência de colheita e distribuição da azeitona pela copa da oliveira. As intervenções de poda não originaram diferenças significativas na dimensão das árvores, na produção de azeitona e nos parâmetros referentes à sua maturação e na distribuição da azeitona pela copa das árvores. Não se verificaram diferenças significativas entre as duas alternativas de remoção dos ramos da parte interior da copa na eficiência de colheita de azeitona com a MCCA. Dada a dificuldade da MCCA em destacar a azeitona na parte interior da copa em olivais intensivos, estes resultados sugerem que seria melhor optar pela remoção anual dos ramos produtivos do interior da copa; - Abstract - Evaluation of two manual pruning solutions on the performance of the Row-Side Continuous Canopy Shaking Harvester (MCCA) prototype
This work aimed to evaluate the influence of two manual pruning solutions on olive production and on the harvesting efficiency of the Row-Side Continuous Canopy Shaking Harvester prototype, in the year following its implementation, in a high density olive grove of ‘Galega vulgar’ variety. Two treatments were defined with different training systems: treatment 1 – trees with a canopy with a central part without branches (empty center) and treatment 2 – trees with a canopy with a central part in a “V”. The following parameters were evaluated: tree size, canopy size, fruit ripening evolution, production, harvest efficiency and distribution of olives throughout the olive tree canopy. Pruning interventions did not lead to significant differences in tree size, olive production, olive maturation and olive distribution throughout the canopy. No significant differences were found between treatments regarding olive harvesting eficiency. The prototype’s difficulty to detach the olive fruits in the inner zone of the canopy suggest that would be better the option for the anual removal of shoots in that part of the canopy. |
URI: | http://hdl.handle.net/10174/38408 |
Type: | masterThesis |
Appears in Collections: | BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|