Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10174/40071

Title: Modo de produção convencional e biológico de vinhas: impacto no microbioma de uvas das castas Viognier e Touriga Nacional na região Alentejo
Authors: Falé, Bruno Miguel Canhoto
Advisors: Caldeira, Ana Teresa Fialho Caeiro
Salvador, Cátia Sofia Clemente
Keywords: Viognier
Touriga Nacional
Produção em modo biológico
Produção em modo convencional
Microbiota
Viognier
Touriga Nacional
Organic production
Conventional production
Microbiota
Issue Date: 22-Jan-2025
Publisher: Universidade de Évora
Abstract: Este estudo analisou e comparou a microbiota das uvas das castas Viognier (branca) e Touriga Nacional (tinta), cultivadas em modos biológico e convencional na região do Alentejo, Portugal. O estudo também investigou a microbiota do solo onde a casta Viognier foi plantada. O foco principal foi identificar diferenças e semelhanças nas comunidades microbianas entre os métodos de produção e em diferentes estágios de maturação das uvas (pintor e colheita), utilizando sequenciação de nova geração (NGS). A pesquisa pretendeu avaliar o potencial impacto que a microbiota da uva tem no ambiente vitivinícola. Os resultados mostraram a potencial importância do modo de produção biológica na preservação da saúde do solo e da uva, além de poder vir influenciar nas qualidades organoléticas do vinho A pesquisa visa ampliar o conhecimento sobre o impacto do modo de produção na microbiota, trazendo implicações práticas para a viticultura e produção sustentável de vinhos de alta qualidade; - Conventional and organic production methods of vineyards: impact on the microbiota of grapes from the Viognier and Touriga Nacional varieties in the Alentejo region - Abstract: This study analyzed and compared the microbiota of Viognier (white) and Touriga Nacional (red) grape varieties, cultivated using both organic and conventional methods in the Alentejo region of Portugal. The study also examined the microbiota of the soil where Viognier was grown. The main focus was to identify differences and similarities in microbial communities between production methods and at different stages of grape maturation (veraison and harvest), using next-generation sequencing (NGS). The research aimed to assess the potential impact of grape microbiota on the wine environment. Results highlighted the importance of organic production in preserving soil and grape health, potentially influencing the organoleptic qualities of wine. The study seeks to enhance understanding of how production methods affect microbiota, providing practical implications for viticulture and the sustainable production of high-quality wines.
URI: http://hdl.handle.net/10174/40071
Type: masterThesis
Appears in Collections:BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Mestrado-Viticultura_e_Enologia-Bruno_Miguel_Canhoto_Fale.pdf2.91 MBAdobe PDFView/OpenRestrict Access. You can Request a copy!
FacebookTwitterDeliciousLinkedInDiggGoogle BookmarksMySpaceOrkut
Formato BibTex mendeley Endnote Logotipo do DeGóis 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Dspace Dspace
DSpace Software, version 1.6.2 Copyright © 2002-2008 MIT and Hewlett-Packard - Feedback
UEvora B-On Curriculum DeGois