Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10174/39585

Title: Evolução da cor em vinhos brancos: o caso do vinho Palpite Branco Reserva de 2007 a 2023
Authors: Henriques, Pedro Maria Marques Adegas Bairrâo
Advisors: Cabrita, Maria João Pires de Bastos
Martins, Nuno Miguel da Costa
Keywords: Vinho Branco
Cor
CIElab
Análise Sensorial
White Wine
Colour
CIElab
Sensory Analysis
Issue Date: 16-Oct-2025
Publisher: Universidade de Évora
Abstract: A cor é uma das características mais importantes na análise sensorial de um vinho, influenciada por fatores como a casta, maturação, solo, clima, vinificação e envelhecimento. Este estudo avaliou a evolução da cor de um vinho branco ao longo do tempo, através da análise de garrafas de nove colheitas de 2007 a 2023. Foram realizados ensaios químicos (acidez, pH, dióxido de enxofre e oxigénio) e análise instrumental da cor pelo sistema CIELab, conforme o OIV. Adicionalmente, foi feita uma avaliação sensorial da cor por um painel não treinado, utilizando as metodologias CATA e Sorting. Os resultados evidenciaram maior oxidação e variabilidade entre garrafas nos vinhos mais antigos, sobretudo de 2009 e 2011. Em contraste, as colheitas mais recentes de 2020 a 2023, engarrafadas com rolha técnica, apresentaram menor variabilidade e cor mais brilhante; - Abstract: Color evolution in white wines: Palpite Branco Reserva use case from 2007 through 2023 Color is one of the most important characteristics in the sensory analysis of wine, influenced by factors such as grape variety, ripeness, soil, climate, winemaking process, and ageing. This study evaluated the evolution of color in a white wine over time, through the analysis of bottles from nine vintages ranging from 2007 to 2023. Chemical analyses were performed (acidity, pH, sulfur dioxide, and oxygen), along with instrumental color analysis using the CIELab system, according to OIV methodologies. Additionally, a sensory evaluation of color was carried out by an untrained panel using the CATA and Sorting methods. The results showed greater oxidation and variability between bottles in older wines, especially from 2009 and 2011. In contrast, the more recent vintages from 2020 to 2023, bottled with technical corks, exhibited lower variability and brighter color.
URI: http://hdl.handle.net/10174/39585
Type: masterThesis
Appears in Collections:BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Mestrado-Viticultura_e_Enologia-Pedro_Maria_Marques_Adegas_Bairrâo_Henriques.pdf8.27 MBAdobe PDFView/Open
FacebookTwitterDeliciousLinkedInDiggGoogle BookmarksMySpaceOrkut
Formato BibTex mendeley Endnote Logotipo do DeGóis 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Dspace Dspace
DSpace Software, version 1.6.2 Copyright © 2002-2008 MIT and Hewlett-Packard - Feedback
UEvora B-On Curriculum DeGois