|
|
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/10174/39585
|
| Title: | Evolução da cor em vinhos brancos: o caso do vinho Palpite Branco Reserva de 2007 a 2023 |
| Authors: | Henriques, Pedro Maria Marques Adegas Bairrâo |
| Advisors: | Cabrita, Maria João Pires de Bastos Martins, Nuno Miguel da Costa |
| Keywords: | Vinho Branco Cor CIElab Análise Sensorial White Wine Colour CIElab Sensory Analysis |
| Issue Date: | 16-Oct-2025 |
| Publisher: | Universidade de Évora |
| Abstract: | A cor é uma das características mais importantes na análise sensorial de
um vinho, influenciada por fatores como a casta, maturação, solo, clima,
vinificação e envelhecimento. Este estudo avaliou a evolução da cor de um vinho
branco ao longo do tempo, através da análise de garrafas de nove colheitas de
2007 a 2023. Foram realizados ensaios químicos (acidez, pH, dióxido de enxofre
e oxigénio) e análise instrumental da cor pelo sistema CIELab, conforme o OIV.
Adicionalmente, foi feita uma avaliação sensorial da cor por um painel não
treinado, utilizando as metodologias CATA e Sorting. Os resultados
evidenciaram maior oxidação e variabilidade entre garrafas nos vinhos mais
antigos, sobretudo de 2009 e 2011. Em contraste, as colheitas mais recentes de
2020 a 2023, engarrafadas com rolha técnica, apresentaram menor variabilidade
e cor mais brilhante; - Abstract:
Color evolution in white wines: Palpite Branco Reserva use case from
2007 through 2023
Color is one of the most important characteristics in the sensory analysis
of wine, influenced by factors such as grape variety, ripeness, soil, climate,
winemaking process, and ageing. This study evaluated the evolution of color in a
white wine over time, through the analysis of bottles from nine vintages ranging
from 2007 to 2023. Chemical analyses were performed (acidity, pH, sulfur
dioxide, and oxygen), along with instrumental color analysis using the CIELab
system, according to OIV methodologies. Additionally, a sensory evaluation of
color was carried out by an untrained panel using the CATA and Sorting methods.
The results showed greater oxidation and variability between bottles in older
wines, especially from 2009 and 2011. In contrast, the more recent vintages from
2020 to 2023, bottled with technical corks, exhibited lower variability and brighter
color. |
| URI: | http://hdl.handle.net/10174/39585 |
| Type: | masterThesis |
| Appears in Collections: | BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|