Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10174/37174

Title: Archaeological biomarkers on cooking ware from the Roman Cistern at Spoletino, Viterbo, Italy
Authors: Quiceno, Verónica Martínez
Advisors: Borgia, Emanuela
Manhita, Ana Cristina Cabaça
Dias, Cristina Maria Barrocas
Keywords: Spoletino cistern
Organic residue analysis
Gas chromatography-mass spectrometry
Roman cooking ware
Cisterna de Spoletino
Análise de resíduos orgânicos
Cromatografia gasosa-espectrometria de massa
Cerâmica de cozinha Romana
Issue Date: 16-Nov-2024
Publisher: Universidade de Évora
Abstract: Spoletino cistern, dated between the 1st century BC and the 4th century AD and divided into two sections around the mid-1st century AD, from where 21 potsherds from cooking ware were collected and analyzed by GC-MS for indentifying the organic residues on them and provide information regarding dietary habits on the population associated to the cistern during the transition from Republic to Imperial period. All samples exhibited organic residues, and for most of them, it was possible to assess their archaeological biomarkers and associate them with food groups, in accordance with the presence of specific archaeological biomarkers referred from previous ORA researches. After analyzing the results, it was possible to suggest a wide variety of edible products from a mixed diet of vegetable and animal products as well as a preferential use for Pentola (casserole) vessel compared with the Olla (pot) and Tegame (pan) shapes; - RESUMO: Biomarcadores arqueológicos em cerâmicas de cozinha da Cisterna Romana de Spoletino, Viterbo, Itália A Cisterna de Spoletino, datada entre o século I a.C. e o século IV d.C. e dividida em duas secções por volta de meados do século I d.C., de onde foram recolhidos e analisados por GC-MS 21 fragmentos de cerâmica de cozinha para identificar os resíduos orgânicos nelas contidos e fornecer informações sobre os hábitos alimentares da população associada à cisterna durante a transição do período da República para o Imperial. Todas as amostras apresentaram resíduos orgânicos, para a maioria delas foi possível avaliar seus biomarcadores arqueológicos e associá-los a grupos alimentares, de acordo com a presença de biomarcadores arqueológicos específicos referidos em pesquisas anteriores de ORA. Após a análise dos resultados foi possível sugerir uma grande variedade de produtos comestíveis provenientes de uma dieta mista de produtos vegetais e animais, bem como uma utilização preferencial do recipiente Pentola (caçarola) em comparação com as formas Olla (panela) e Tegame (frigideira).
URI: http://hdl.handle.net/10174/37174
Type: masterThesis
Appears in Collections:BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado

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