Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10174/37038

Title: Enoturismo e sustentabilidade: o estudo de caso na Quinta da Plansel
Authors: Nogueira, Joana Rosado Ribeiro e Santos
Advisors: Rodrigues, Áurea
Keywords: Turismo
Enoturismo
Sustentabilidade
Práticas Sustentáveis
Issue Date: 29-May-2024
Publisher: Universidade de Évora
Abstract: O Enoturismo está em constante evolução, tanto nacional quanto internacionalmente. A progressão desse tipo de turismo acompanha de perto a crescente importância da sustentabilidade no mundo contemporâneo. Este trabalho tem como objetivo explorar a interligação entre o Enoturismo e a Sustentabilidade, com foco na Quinta da Plansel, analisando como esses temas se manifestam nesta entidade específica. Inicialmente, foram analisados dados secundários por meio de revisão de artigos e estudos existentes, empregando uma metodologia qualitativa. Posteriormente, e com base na revisão bibliográfica recolhida, bem como na observação participada (durante o estágio), sugere-se um conjunto de programas e atividades, tendo por base a Economia das Experiências, estando estas centradas na temática da sustentabilidade. As sugestões apresentadas têm como objetivo a inovação de programas diversificados atendendo à oferta ao visitante. O estudo de caso tem como objetivo compreender a abordagem da Quinta da Plansel em relação à sustentabilidade no contexto do Enoturismo, bem como a resposta dos consumidores à introdução de produtos sustentáveis nesse segmento turístico; Abstract: "Wine tourism and sustainability: the case study at Quinta da Plansel" Wine tourism is constantly evolving, both nationally and internationally. The progression of this type of tourism closely follows the growing importance of sustainability in the contemporary world. This work aims to explore the interconnection between wine tourism and sustainability, focusing on Quinta da Plansel, analyzing how these themes manifest themselves in this specific entity. Initially, secondary data was analyzed by reviewing existing articles and studies, using a qualitative methodology. Subsequently, and based on the bibliographical review collected, as well as the observation (during the internship), a set of programs and activities is suggested, based on the Economy of Experiences, which are centered on the theme of sustainability. The suggestions presented aim to innovate diversified programs, consideringthe visitor offer. The case study aims to understand Quinta da Plansel's approach to sustainability in the context of wine tourism, as well as the response of consumers to the introduction of sustainable products in this tourist segment.
URI: http://hdl.handle.net/10174/37038
Type: masterThesis
Appears in Collections:BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Mestrado-Turismo_e_Desenvolvimento_de_Destinos_e_Produtos-Joana_Rosado_Ribeiro_e_Santos_Nogueira.pdf1.18 MBAdobe PDFView/Open
FacebookTwitterDeliciousLinkedInDiggGoogle BookmarksMySpaceOrkut
Formato BibTex mendeley Endnote Logotipo do DeGóis 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Dspace Dspace
DSpace Software, version 1.6.2 Copyright © 2002-2008 MIT and Hewlett-Packard - Feedback
UEvora B-On Curriculum DeGois