|
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/10174/36673
|
Title: | Valuing the acorn cupule of different oak species in a circular economy context |
Authors: | Caeiro, Ana Catarina da Torre |
Advisors: | Paulo, Joana Amaral Gominho, Jorge Manuel Barros de Almeida |
Keywords: | Atividade antioxidante Economia circular Quercus suber Quercus pyrenaica Quercus ilex Antioxidant activity Circular economy Quercus suber Quercus pyrenaica Quercus ilex |
Issue Date: | 29-Jan-2024 |
Publisher: | Universidade de Évora |
Abstract: | Resumo
Valorização das cúpulas de bolota de diferentes espécies de carvalho num contexto de economia
circular
As cúpulas são consideradas um subproduto da fileira da bolota, a qual se encontra atualmente em
franco desenvolvimento no nosso país. No entanto, estudos relacionados com a sua composição
química são praticamente inexistentes. No presente trabalho, as cúpulas de três espécies
autóctones de carvalho (Quercus suber, Quercus ilex, Quercus pyrenaica) foram analisadas
quimicamente relativamente aos seguintes parâmetros: teores em cinzas, extrativos totais, lenhina
total e açúcares; conteúdo em compostos fenólicos; atividade antioxidante. Os resultados
demonstraram que todas as cúpulas são caracterizadas por altos níveis de extrativos totais e
elevada capacidade antioxidante. Q. pyrenaica destacou-se pela quantidade de extrativos totais
(34,1%). Q. ilex demonstrou maior percentagem de lenhina (32,9%) e açúcares (50,2%), flavonoides
(450mgCat/gExt) e taninos condensados (114mgCat/gExt). Q. suber apresentou maior capacidade
antioxidante (1894mgTrolox/gExt; IC50=3; AAI=8) e quantidade de fenóis totais (629mgCat/gExt).
O conhecimento das composições químicas das cúpulas permite potenciar a sua futura utilização
em novos produtos de base biológica; - Acorn cupules are considered a by-product of the acorn sector, which is currently undergoing rapid
development in our country. However, studies related to its chemical composition are practically
non-existent. In the present work, cupules from three autochthonous species of oak (Quercus
suber, Quercus ilex, Quercus pyrenaica) were chemically analysed for the following parameters:
percentage of ash, total extractives, total lignin and sugar; content of phenolic compounds;
antioxidant activity. The results demonstrated that all cupules are characterized by high levels of
total extractives and great antioxidant capacity. Q. pyrenaica stood out for the amount of total
extractives (34,1%). Q. ilex demonstrated a higher percentage of lignin (32,9%) and sugar (50,2%),
flavonoids (450mgCat/gExt) and condensed tannins (114mgCat/gExt). Q. suber showed greater
antioxidant capacity (1894mgTrolox/gExt; IC50=3; AAI=8) and content in total phenols
(629mgCat/gExt). Knowledge regarding the chemical compositions of cupules allows us to enhance
their future use in new bio-based products. |
URI: | http://hdl.handle.net/10174/36673 |
Type: | masterThesis |
Appears in Collections: | BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|