Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/10174/36666
|
Title: | Serviços dos ecossistemas em vinha para produção de vinho: pegadas de CO2, água, poluição difusa e biodiversidade |
Authors: | Verdasca, Manuel Maria Rossi Gouveia Pereira |
Advisors: | Silva, José Rafael Marques da |
Keywords: | Viticultura Ecossistemas Agroecologia Conservação Carbono Viticulture Ecossystems Agroecology Conservation Carbon |
Issue Date: | 12-Mar-2024 |
Publisher: | Universidade de Évora |
Abstract: | A atualidade remete para um cenário em que as secas são cada vez piores, as temperaturas aumentam de ano para ano e a população não para de aumentar, a ritmos acelerados. Como será possível alimentar a população e quais os impactos ambientais associados á produção de alimento?
Este trabalho teve como objetivo calcular emissões de gases com efeito de estufa de modo que no futuro, as emissões destes gases sejam também vistas como uma vertente da produção final, sendo cada vez mais importante também para o agricultor a sua responsabilidade ambiental.
Neste estudo pretendeu-se conhecer a dinâmica de produção de uva de uma empresa no norte de Itália, desde o abrolhamento até à colheita da uva, tendo sido emitidas cerca de 100,76 toneladas de dióxido de carbono equivalente para a atmosfera em 107,07 hectares; - Ecosystem services in vineyards for wine production: CO2, water, diffuse pollution and biodiversity footprints
Abstract:
The current situation points to a scenario in which droughts are increasingly worse, temperatures increase from year to year and the population continues to increase at an accelerated rate. How are we going to feed the population and what are the environmental impacts associated with food production?
This work aimed to calculate greenhouse gases emissions so that in the future, emissions of these gases are also seen as an aspect of final production, with their environmental responsibility also becoming increasingly important for the farmer.
This study aimed to understand the dynamics of grape production in a company of northern Italy, from bud burst to grape harvest, with around 100,76 tonnes of equivalent carbon dioxide being released to the atmosphere in 107,07 hectares. |
URI: | http://hdl.handle.net/10174/36666 |
Type: | masterThesis |
Appears in Collections: | BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|