Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/10174/36549
|
Title: | Avaliação do consumo de energia e de água em sistemas de produção de alface em estufa e ao ar livre |
Authors: | Marcelino, João Pedro Serralheiro |
Advisors: | Baptista, Fátima de Jesus Folgôa Coelho, Diogo José de Resende |
Keywords: | Horticultura Produção em Estufa Produção ao Ar Livre Sustentabilidade Eficiência Energética Horticulture Greenhouse production Outdoor production Sustainability Energy Efficiency |
Issue Date: | 7-Mar-2024 |
Publisher: | Universidade de Évora |
Abstract: | A produção de alface é uma atividade importante na região Oeste de Portugal, sendo produzida durante todo o ano, em estufa ou ao ar livre utilizando diferentes práticas culturais e tecnologias, refletindo-se em diferentes consumos energéticos e níveis de produtividade.
A eficiência energética é um tema atual, relacionado com a eficiente utilização dos fatores de produção. O consumo eficiente de energia é fundamental para a sustentabilidade da produção, para a redução das emissões dos gases com efeito de estufa e dos custos de produção. A produção em estufa está geralmente associada a elevada incorporação de fatores de produção, a um maior consumo de energia e impactos ambientais comparativamente com a produção ao ar livre.
O objetivo deste trabalho é avaliar a sustentabilidade da produção da cultura da alface em estufa e ao ar livre, em termos de consumo de energia direta, indireta e de água mediante a estimativa de vários indicadores; Evaluation of Energy Consumption for Lettuce Production in Greenhouse and in open air
Abstract:
Lettuce production is an important activity in the western region of Portugal. It is produced all year round, in greenhouses or outdoors, using different crop practices and technologies, resulting in different energy consumption and productivity levels.
Energy efficiency is an actual issue, related with the efficient use of production factors. Efficient energy consumption is essential for sustainable production, for reduction of greenhouse gas emissions and production costs. Greenhouse production is generally associated with high incorporation of production factors, with high energy consumption and environmental impacts, in comparison with outdoor production.
The aim of this work is to assess the sustainability of lettuce crop production in both the outdoor and the greenhouse production systems, in terms of direct and indirect energy consumption and water consumption by estimating various indicators. |
URI: | http://hdl.handle.net/10174/36549 |
Type: | masterThesis |
Appears in Collections: | BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|