Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/10174/34006
|
Title: | Maneio alimentar de uma vacada de bovinos Charoleses em regime extensivo: possibilidade de incorporação de subprodutos da indústria agroalimentar |
Authors: | Nabeiro, Maria Leonor Nabais |
Advisors: | Ferraz-De-Oliveira, Maria Isabel Moura, Francisco Maria Ramirez Caldeira de de Abreu, Manuel C. |
Keywords: | Bovinos Alimentação Charolês Sistema Extensivo Subprodutos Cattle Food Charolais Extensive system By-products |
Issue Date: | 14-Dec-2022 |
Publisher: | Universidade de Évora |
Abstract: | A Fundação Eugénio de Almeida (FEA), onde decorreu o estágio, desenvolve diversas
atividades incluindo a produção de animais de raça Charolesa, Alentejana e Cruzados.
Considerando que a alimentação animal representa uma importante condicionante da viabilidade
produtiva e rentabilidade económica das explorações em regime extensivo, o presente estágio
dedicar-se-á ao estudo do plano alimentar da vacada de charoleses da FEA, com o objetivo de realizar
uma análise crítica ao maneio alimentar e averiguar o potencial de incorporação de subprodutos
provenientes das outras atividades agrícolas da FEA, na alimentação deste grupo de animais.
Para sustentar este trabalho, foram recolhidas amostras dos recursos alimentares utilizados e
foram elaboradas posteriores análises das mesmas no Laboratório de Nutrição e Metabolismo da
Universidade de Évora. A par com a recolha e utilização de dados históricos existentes na exploração,
desenvolveu-se uma análise dos recursos alimentares disponíveis e apresentação de sugestões
alternativas ao plano alimentar atual, através da incorporação dos subprodutos; Feeding management of a Charolais beef cattle herd in a extensive farming system:
Potential use of by-products from the agro-food industry
Abstract:
The Eugénio de Almeida Foundation (FEA), where this work took place, has several activities
such as the production of Charolais Breed, Alentejo Breed and Crossed animals.
Considering that animal feed represents an important factor conditioning the productive
viability and economic profitability of any farm in extensive regime, this internship was dedicated to
the study of the feeding plan of the FEA Charolais herd, with the objective to carry out a critical
analysis of food management and investigate the potential for incorporating by-products from other
FEA agricultural activities in the feeding of this group of animals.
The work herein present, results from samples of the food resources used collected and further
analyzes were carried out in the Laboratory of Nutrition and Metabolism of the University of Évora.
Along with the collection and use of historical data existing on the farm, an analysis of available food
resources was developed and presentation of alternative suggestions to the current food plan, through
the incorporation of by-products. |
URI: | http://hdl.handle.net/10174/34006 |
Type: | masterThesis |
Appears in Collections: | BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|