Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10174/30357

Title: Plano de negócio de uma unidade de transformação de frutos em São Tomé e Príncipe
Authors: Almeida, Osvaldo Neto Dias de
Advisors: Fragoso, Rui Manuel
Keywords: Fruticultura
Transformação
Produção
Plano de Negócios
São Tomé e Príncipe
Fruit growing
Transformation
Production
Business Plan
São Tomé e Príncipe
Issue Date: 29-Jul-2021
Publisher: Universidade de Évora
Abstract: Entre as culturas da Ilha de São Tomé com maior destaque a nível de produção e consumo, podemos apontar a banana e a fruta-pão. A par com os cacaueiros, estas duas fruteiras são as que se encontram mais presentes nos sistemas agroflorestais. Ao longo dos anos tem-se verificado o subaproveitamento das produções frutícolas bem como das produções espontâneas e sazonais O presente trabalho tem como objetivo a elaboração de um plano de negócio para uma unidade de transformação de frutos em São Tomé e Príncipe, com o intuito de promover a segurança alimentar no país através da melhoria da qualidade dos produtos disponibilizados às populações e a valorização de produtos agrícolas, evitando o subaproveitamento dos excedentes das produções frutícolas. Atualmente, tendo em conta as estimativas de aumento de produção da banana, crê-se que a importância desta fruta para o rendimento familiar tenha aumentado, para além de constituir uma fonte de rendimento mais regular ao longo do ano, por comparação com o cacau e outras cultivares; Business Plan for a Fruit Processing Plant in São Tomé and Príncipe Abstract: Among the cultures of the island of São Tomé with greater prominence in terms of production and consumption, we can point out the banana and the breadfruit. Along with cacao trees, these two fruit are the ones that are the most present in agroforestry systems. Over the years, there has been an underuse of fruit production and, as well as spontaneous and seasonal production. The present work aims the elaboration of a business plan for a fruit processing plant in São Tomé and Príncipe. The idea is promoting food security in the country by improving the quality of the products available to the population and the valorization of agricultural products, avoiding the waste of fruit production. Currently, and taking into account the estimates the increased production of banana, one believes that the importance of this fruit for family income has increased, and it is a more regular source of income throughout the year, compared to cocoa and other cultivars.
URI: http://hdl.handle.net/10174/30357
Type: masterThesis
Appears in Collections:BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Mestrado-Economia_e_Gestao_Aplicadas_Economia_e_Gestao_para_Negocios-Osvaldo_Neto_Dias_de_Oliveira.pdf2.19 MBAdobe PDFView/Open
FacebookTwitterDeliciousLinkedInDiggGoogle BookmarksMySpaceOrkut
Formato BibTex mendeley Endnote Logotipo do DeGóis 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Dspace Dspace
DSpace Software, version 1.6.2 Copyright © 2002-2008 MIT and Hewlett-Packard - Feedback
UEvora B-On Curriculum DeGois