Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/10174/26100
|
Title: | Estudo comparativo do comportamento de leveduras vínicas livres e imobilizadas na fermentação alcoólica de mosto: dinâmica de populações envolvidas |
Authors: | Estêvão, Catarina Isabel Grenho |
Advisors: | Ana Teresa, Ana Teresa |
Keywords: | Leveduras vínicas Inoculação Imobilização Fermentação alcoólica Mosto wine yeasts Inoculation Immobilization Alcoholic fermentation Must |
Issue Date: | 22-Nov-2019 |
Publisher: | Universidade de Évora |
Abstract: | Este trabalho tem como objetivo comparar o desempenho fermentativo de
estirpes de leveduras vínicas quando utilizadas em sistema celular livre ou
imobilizadas em diferentes suportes (alginato de cálcio, loofa e tufo vulcânico),
recorrendo a microvinificações à escala laboratorial de mosto sintético e mosto
de uva. Todos os sistemas de imobilização mostraram capacidade para conduzir
a fermentação alcoólica dos mostos, obtendo-se taxas de consumo de glucose
e produção de etanol compatíveis com as obtidas para as mesmas estirpes em
sistema livre.
A dinâmica das comunidades microbianas durante a fermentação alcoólica
do mosto de uva foi monitorizada através de sequenciação massiva de nova
geração (NGS). Este estudo demonstrou a existência de diferenças claras entre
as populações que dominam as fermentações espontâneas e as fermentações
induzidas pela inoculação de leveduras, e verificou-se que a inoculação de
leveduras livres também origina dinâmicas populacionais diferentes da utilização
de sistemas de leveduras imobilizadas;
ABSTRACT:
Comparative study of the behavior of free and immobilized yeasts during
alcoholic fermentation of must - the dynamics of involved population
This study aims to compare the fermentative performance of wine yeast
strains when used in a free cell system or immobilized on different supports
(calcium alginate, loofah and volcanic tuff), using laboratory scale
microvinification of synthetic and grape must. All immobilization systems showed
the ability to conduct the alcoholic fermentation of musts, obtaining glucose
consumption and ethanol production rates compatible with those obtained for
the same strains in free cells system.
The dynamics of microbial communities during alcoholic fermentation of grape
must was monitored through new generation high-throughput sequencing (NGS).
This study demonstrated the existence of clear differences between the
populations that dominate spontaneous fermentation and the fermentations
induced by yeast inoculation, and it was found that the inoculation of free yeast
also originates different populational dynamics than the use of immobilized yeast
systems. |
URI: | http://hdl.handle.net/10174/26100 |
Type: | masterThesis |
Appears in Collections: | BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|