Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10174/21806

Title: Estudo de comunidades microbianas presentes em amostras arqueológicas
Authors: Nunes, Patrícia Raquel Grilo
Advisors: Caldeira, Ana Teresa
Keywords: Amostras arqueológicas
ânforas
Garum
Comunidades microbianas
Métodos dependentes
SNG
Archaeological samples
Amphoras
Garum
Microbial communities
Dependent methods
NGS
Issue Date: 23-Nov-2017
Publisher: Universidade de Évora
Abstract: Neste trabalho caraterizou-se a presença de comunidades microbianas, envolvidas em processos fermentativos, usando amostras arqueológicas. Foram selecionados dois tipos de materiais: fragmentos de ânforas, amplamente utilizadas para o transporte, transformação e armazenamento de produtos alimentares no Império Romano e resíduos de garum, um dos condimentos mais utilizado e amplamente produzido no Império Romano. Através de métodos de cultura, foi possível isolar diversos microrganismos. Os métodos moleculares permitiram detetar a presença de microrganismos. A análise de DNA metagenómico acoplado a SNG permitiu identificar a presença de comunidades microbianas, possibilitando a atribuição de alguns processos fermentativos a estes artefactos arqueológicos. Os resultados obtidos demonstraram a presença de microrganismos compatíveis com fermentações láticas e fermentações alcoólicas. As ânforas de onde são provenientes as peças cerâmicas estudadas possivelmente armazenaram, produziram ou transportaram vinho. Relativamente aos resíduos de garum os resultados revelaram que este é produzido com peixe, muito provavelmente fermentado por bactérias láticas; Abstract: Title: Study of microbial communities present in archaeological samples. In this study it was characterized the presence of microbial communities involved in fermentative processes in archaeological samples. Two types of materials were selected: fragments of amphorae, which were widely used for transporting, processing and storage of food products in the Roman Empire and garum residues, one of the most used and produced condiments in the Roman Empire. It was possible to isolate various microorganisms using culture-based methods. The application of molecular approaches allowed to detect the presence of microorganisms. The analysis of the metagenomic DNA coupled to NGS allowed to identify the presence of microbial communities that made possible to associate these archaeological artefacts to fermentative processes. The results showed the presence of microorganisms compatible with lactic and alcoholic fermentations. The amphorae from which the studied ceramic pieces were collected were probably used for storage, production or transport of wine. The results obtained from the garum analysis revealed that this condiment was produced from fish, probably fermented by lactic bacteria.
URI: http://hdl.handle.net/10174/21806
Type: masterThesis
Appears in Collections:BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado

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