Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10174/21131

Title: Objectos comestíveis: uma reflexão sobre a sustentabilidade no contexto artístico e sociocultural
Authors: Contente, Ana Rita Marçal dos Santos
Advisors: Giannetti, Claudia
Keywords: Objectos comestíveis
Arte efémera
Eat art
Consumismo
Insustentabilidade
Ecologia
Eatable objects
Ephemerous art
Eat art
Consummerism
Unsustainability
Ecology
Issue Date: 13-Apr-2016
Publisher: Universidade de Évora
Abstract: Objectos comestíveis – Uma reflexão sobre a sustentabilidade no contexto artístico e sociocultural é uma dissertação de caráter teórico-prático, realizada no contexto do Mestrado em Artes Visuais Intermédia do Departamento de Artes Visuais e Design da Universidade de Évora, variante tridimensional. Consiste na investigação e realização de uma obra de arte efémera sobre o ciclo de produção, utilização e eliminação dos objetos do quotidiano, assim como sobre as implicações ambientais, sociais e individuais da cadeia consumista nas sociedades contemporâneas. Partindo do reconhecimento de que o atual sistema económico reforça um paradigma insustentável – ecológica e socialmente –, a obra propõe uma possível alternativa para o descarte mediante a transformação orgânica da matéria, com o intuito de suscitar no público a reflexão sobre os processos relativos ao excesso de consumo e lixo. A realização de seis objetos de uso comum em materiais comestíveis formaliza a proposta artística, na qual o tempo de vida útil dos objetos coincide com o tempo efetivo da sua presença no meio, eliminando a desproporção atual entre a transitoriedade do usufruto do objeto e a perenidade dos detritos do pós-consumo; ABSTRACT: Eatable objects – a reflection on sustainability in the artistic and sociocultural background, it’s an essay both theoretical and practical, accomplished for the Visual Arts PHD in the Design and Visual Arts Department of Universidade de Évora, thri-dimensional branch. It consists of an investigation as well as the creation of an ephemeral piece of art, about the cycle of production, use and elimination of everyday objects, as well as its impact on the environment, on society and the individual effects of the consummerist chain in contemporary societies. As society embrasses and strenghtens an unbearable paradigma – both ecologically and socially – the work of art proposes an alternative to be thrown away since its matter can be organically transformed. The goal is to arouse questions and the audience to reflect about the processes related to the surplus of consummerism and waste. The creation of six eatable objects conveys the artististic concept, in which the life spam of the objects is the same as their duration and presencea round people, putting an end to the opposition between the transitoriedade do usufruto of the object and the perenidade of post consummerism waste.
URI: http://hdl.handle.net/10174/21131
Type: masterThesis
Appears in Collections:BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Puff.mp4342.13 MBMicrosoft VisioView/Open
Mesa.mp4244.84 MBMicrosoft VisioView/Open
Livro.mp4310.88 MBMicrosoft VisioView/Open
Copo.mp4247.02 MBMicrosoft VisioView/Open
Colar.mp4324.22 MBMicrosoft VisioView/Open
Blusa.mp4490.22 MBMicrosoft VisioView/Open
ObjetosComestiveis_DissertacaoMestrado_AnaContente.pdf17.08 MBAdobe PDFView/Open
FacebookTwitterDeliciousLinkedInDiggGoogle BookmarksMySpaceOrkut
Formato BibTex mendeley Endnote Logotipo do DeGóis 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Dspace Dspace
DSpace Software, version 1.6.2 Copyright © 2002-2008 MIT and Hewlett-Packard - Feedback
UEvora B-On Curriculum DeGois