Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10174/35732

Title: Inovação na indústria de aguardente de cana-de-açúcar em Cabo Verde: efeitos do Decreto-lei 11/2015 na transformação de uma atividade tradicional numa indústria moderna e competitiva
Authors: Mendes, Aquiny Eleinick Semedo
Advisors: Carvalho, Adão
Keywords: Indústria de aguardente
Aguardente de cana-de-açúcar
Inovação
Decreto- Lei n.º 11/2015
Cabo Verde
Brandy industry
Sugar cane brandy
innovation
Decree-Law n.º 11/2015
Cape Verde
Issue Date: 6-Jul-2023
Publisher: Universidade de Évora
Abstract: Há mais de 500 anos que o fabrico de aguardente de cana-de-açúcar está enraizado em Cabo Verde e sempre associada às práticas tradicionais. A presente investigação faz uma análise sobre a inovação neste setor. Pretende-se compreender as inovações de produto e de processo que ocorreram com o Decreto-Lei de 2015. A metodologia de investigação utilizada foi o estudo de caso, com recurso a diferentes instrumentos de recolha de dados, como a pesquisa bibliográfica e documental, entrevistas e observação direta. Esta investigação possibilitou confirmar que esta lei impulsionou a inovação de produto e de processo nesta indústria, embora as implicações da lei no desenvolvimento da indústria de produção de aguardente de cana ainda se encontram em desenvolvimento e são ainda poucas as empresas de aguardente que já cumprem todas as condições de produção exigidas pela lei. Essa política foi benéfica para a indústria de aguardente, mas só a lei não chega para alcançar o que o Estado pretende com a reestruturação da indústria e é necessário serem melhoradas outras condições, como os serviços de apoio às empresas e programas de financiamento; - ABSTRACT: Innovation in the Sugar Cane Spirits Industry in Cape Verde: Effects of the Decree- Law n. º 11/2015 on the Transformation of a Traditional Activity into a Modern and Competitive Industry For more than 500 years, the manufacture of sugarcane brandy has been rooted in Cape Verde and has always been associated with traditional practices. This investigation analyses innovation in this sector. It is intended to understand the product and process innovations that occurred after the Decree-Law 11/2015 came into force. The research methodology is based on a case study approach, using different data collection instruments, including bibliographical and documental research, interviews, and direct observation. This investigation has confirmed that this law has promoted product and process innovation in this industry, but the implications of the law on the sugarcane brandy industry are still in progress and there are only a few brandy companies that already meet all the production requirements of the law. This policy has been positive for developing the sugarcane brandy industry, but the law alone is not enough to achieve the Government’s goals in restructuring the industry, and other conditions need to be met, such as better support services for companies and financing programs.
URI: http://hdl.handle.net/10174/35732
Type: masterThesis
Appears in Collections:BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Mestrado-Politicas_Publicas_e_Projectos-Aquiny_Eleinick_Semedo_Mendes.pdf2.05 MBAdobe PDFView/Open
FacebookTwitterDeliciousLinkedInDiggGoogle BookmarksMySpaceOrkut
Formato BibTex mendeley Endnote Logotipo do DeGóis 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Dspace Dspace
DSpace Software, version 1.6.2 Copyright © 2002-2008 MIT and Hewlett-Packard - Feedback
UEvora B-On Curriculum DeGois