Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10174/27789

Title: Expressões culturais da gastronomia na arquitetura - Dieta mediterrânica e a arquitetura vernácula do sotavento algarvio
Authors: Pontes, Patricia Pinguinha
Advisors: Aleixo, Cristina Sofia da Silva Teixeira
Pires, Ema Cláudia Ribeiro
Keywords: Património Material
Património Imaterial
Arquitectura vernácula
Mediterrâneo
Algarve
Tangible Heritage
Intangible Heritage
Vernacular Architecture
Mediterranean
Algarve
Issue Date: 21-Feb-2020
Publisher: Universidade de Évora
Abstract: A ancestral relação entre a arquitectura e a gastronomia estabeleceu-se desde que o abrigo e a alimentação se assumiram como necessidades básicas do Homem. Enquanto expressões culturais materiais e imateriais do território do sotavento algarvio, a arquitectura e a gastronomia reflectem-se nas habitações vernáculas e na Dieta Mediterrânica. Os alimentos ali cultivados e confeccionados, e os espaços habitacionais dos montes, construídos com técnicas tradicionais e complementados por estruturas de apoio à produção agrícola, constituem um património relevante, mas na sua maioria, pouco estudado. Procurando identificar as expressões da Dieta Mediterrânica na arquitectura vernácula do sotavento algarvio., investigação suportou-se em levantamentos arquitectónicos e em investigações já conduzidas na região do Algarve, seleccionando o monte de Fortes, no concelho de Castro Marim, como lugar de estudo. Em trabalho de campo, detalhados registos gráficos e fotográficos foram complementados por entrevistas aos poucos habitantes que ainda residem no monte. Conclui-se que, embora as práticas comunitárias inerentes estejam extintas, resistem algumas das expressões culturais, como o uso do pátio como espaço de sociabilização e partilha de alimentos, da Dieta Mediterrânica na arquitectura vernácula da serra do sotavento algarvio; Abstract: Cultural expressions of gastronomy in architecture: the Mediterranean Diet and the vernacular architecture of the eastern Algarve - The ancestral relationship between architecture and gastronomy has been established since shelter and nourishment was assumed as human basic needs. As tangible and intangible cultural expressions in the eastern Algarve, architecture and gastronomy are reflected in the vernacular dwellings and in the Mediterranean Diet. The food grown and made there, and the dwellings that compose the montes, built using traditional techniques and complemented by support structures for agricultural production, are a relevant but under-studied heritage. To identify the expressions of the Mediterranean Diet in the vernacular architecture of the eastern Algarve, the research was supported by architecture surveys and investigations already conducted in the Algarve region, selecting the monte of Fortes, in the municipality of Castro Marim, as place of study. In the fieldwork, detailed graphic and photographic records were completed by interviews with the few inhabitants still residing in Fortes. It is concluded that, although the inherent community practices are extinct, some of the cultural expressions still resist, such as the use of the patio as a space for socialization and food sharing, of the Mediterranean Diet in the vernacular architecture of the eastern Algarve.
URI: http://hdl.handle.net/10174/27789
Type: masterThesis
Appears in Collections:BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado

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