Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10174/22905

Title: Influência da aplicação de magnésio ao solo no perfil em aminoácidos de vinhos tintos
Authors: Aldeano, Ana Sofia Costa
Advisors: Cabrita, Maria João
Keywords: Magnésio
Vinho tinto
Aminoácidos
Aminas biogénicas
HPLC-DAD
Magnesium
Red wine
Amino acids
Biogenic amines
HLPC-DAD
Issue Date: 14-Dec-2017
Publisher: Universidade de Évora
Abstract: Os aminoácidos são compostos azotados que estão presentes nas uvas e no vinho e são utilizados pelas leveduras, com exceção da prolina, durante o processo fermentativo. As aminas biogénicas são outro tipo de compostos azotados, maioritariamente formados através da descarboxilação de aminoácidos, durante a fermentação malolática. A nutrição da videira é fundamental pois irá afetar o seu crescimento e desenvolvimento bem como a sua produtividade e qualidade das uvas. O objetivo deste trabalho é avaliar a influência da aplicação de magnésio ao solo no perfil de aminoácidos de vinhos tintos. Foi ainda analisada a mesma influência no teor em aminas biogénicas. A técnica utilizada foi a cromatografia líquida de alta eficiência, com detetor Diode Array. Observou-se nos resultados obtidos que não houve diferenças significativas entre os vários tratamentos do ensaio; Abstrat: “Influence of magnesium aplication to the soil in red wine amino acids profile” Amino acids are nitrogen compounds that are present in grapes and wine and are used by yeast, with the exception of proline, during the fermentation process. Biogenic amines are other types of nitrogen compounds, mostly formed by the decarboxylation of amino acids, during malolactic fermentation. The nutrition of the vine is critical to its growth and development, as well as its production and quality of the grapes. The objective of this work is to evaluate the influence of magnesium application to the soil in red wines amino acid profile. The same influence on the content of biogenic amines was also analyzed. The technique used was high performance liquid chromatography with a Diode Array detector. It was observed that there were not significant diferences among the several treatments of the assay.
URI: http://hdl.handle.net/10174/22905
Type: masterThesis
Appears in Collections:BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Mestrado - Viticultura e Enologia - Ana Sofia Costa Aldeano - Influência da aplicação de magnésio ao solo no perfil....pdf1.65 MBAdobe PDFView/Open
FacebookTwitterDeliciousLinkedInDiggGoogle BookmarksMySpaceOrkut
Formato BibTex mendeley Endnote Logotipo do DeGóis 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Dspace Dspace
DSpace Software, version 1.6.2 Copyright © 2002-2008 MIT and Hewlett-Packard - Feedback
UEvora B-On Curriculum DeGois