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http://hdl.handle.net/10174/22364
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Title: | Influência do substrato na fitossanidade, na produção e na qualidade de morangos produzidos em sistema hidropónico fechado "New growing systems" |
Authors: | Varanda, Ana Carolina Vieira d´Avó |
Advisors: | Machado, Rui Manuel de Almeida Félix, Maria do Rosário Fernandes |
Keywords: | Morango Substrato Fitossanidade Cultura sem solo Strawberry Substrate Phytosanitary Soilless culture |
Issue Date: | 5-Jan-2018 |
Publisher: | Universidade de Évora |
Abstract: | Este estudo teve como objectivo avaliar a influência de dois substratos na
fitossanidade, na produção e na qualidade de morangos ‘San andreas’, produzidos em
sistema hidropónico fechado “New Growing Systems”. O ensaio foi realizado na empresa
Estufas do Vale, Lda, em Almeirim. Foi avaliada a fitossanidade, o pH e a condutividade
eléctrica da solução drenada, a produção total e comercial e a qualidade dos frutos, através
do peso médio por fruto, do calibre (diâmetro longitudinal e transversal) e do teor de
sólidos solúveis totais. Os substratos não estavam isentos de agentes patogénicos,
propagando-se rapidamente através da água por todo o sistema, afectando tanto a
produção como a qualidade dos morangos. O tipo de substrato não afectou a
produtividade nem a qualidade dos frutos. A produção total e comercial média foi de 292
e 185 g/planta, respectivamente. O ºBrix variou durante o ciclo, tendo apresentado valores
entre 4,83 e 10,25; Abstract:
Influence of the substrate on phytosanitary, production and quality of strawberries grown in a closed hydroponic systems “New Growing Systems”
The purpose of this study is to evaluate the influence of two substrates on the phytosanitary, production and quality of ‘San andreas’ strawberries, cultivated in a closed hydroponic system – “New Growing Systems”. The test took place at the company “Estufas do Vale, Lda” in Almeirim. The phytosanitary, pH, electrical conductivity of the drained solution, total and commercial production, and fruit quality was tested by the average weight per fruit, by the caliber (longitudinal and transversal diameter) and by the content of total soluble solids. The substrates were not exempt of diseases, which quickly propagated through the water across the whole system, affecting not only the production but the quality of the strawberries as well. The type of substrate didn’t show any signs of affecting production nor fruit quality. The mean total and commercial production was of 292 g/plant and 185 g/plant, respectively. The degree Brix fluctuated during the cycle, presenting values between 4,83 and 10,25. |
URI: | http://hdl.handle.net/10174/22364 |
Type: | masterThesis |
Appears in Collections: | BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado
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