Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10174/11486

Title: Determinantes da criação de valor no pão tradicional alentejano
Authors: Ruivo, João Francisco Laranjinha
Advisors: Lucas, Maria Raquel Ventura
Fragoso, Rui Manuel de Sousa
Keywords: Criação de valor
Canais de comercialização
Pão tradicional alentejano
Value creation
Marketing channel
Alentejo traditional bread
Issue Date: 2014
Publisher: Universidade de Évora
Abstract: A globalização acelera os processos de mudança e carrega, pelo menos, o estigma da uniformização. Criou novos mercados e deixou outros anémicos e frágeis. Protegeram-se produtos, criaram-se nichos de mercado. Neste contexto os produtos tradicionais, ligados à identidade cultural das regiões onde são produzidos, de características físicas e organoléticas específicas, precisaram de redefinir o seu espaço. Para que os produtos tradicionais sejam economicamente viáveis e perdurem no tempo, precisam de acrescentar valor ao longo de todo o processo. O Pão Tradicional Alentejano, embora não esteja protegido com certificação, é reconhecido pelo mercado como tal. «Determinantes da Criação de Valor no Pão Tradicional Alentejano» tem como objetivo entender o modo como o sector da Panificação e consumidores valorizam o pão, como estão estruturados os fluxos dos canais de comercialização, e como desenhar a vantagem competitiva para o Pão Tradicional Alentejano; ### Abstract: globalization accelerates the processes of change and carries, at least, the stigma of uniformity. It created new markets, whilst it allowed others to become anemic and fragile. It protected products and created market niches. In this context traditional products, linked to the cultural identity of the regions in which they are produced, with specific physical and organoleptic characteristics, needed to redefine their space. For traditional products to be economically viable and to stand the test of time, they need to have value added to them throughout their process. Even though the Alentejo Traditional Bread, is not patented or protected by certification, is recognized by the market as being so. “Determinants of Value Creation in the Alentejo Traditional Bread” had the objective to understand how the Bakery sector and consumers value the bread, how the structured channels of commercialization fluctuate, and how to create a competitive market advantage for the Alentejo Traditional Bread.
URI: http://hdl.handle.net/10174/11486
Type: masterThesis
Appears in Collections:BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado

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