Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10174/11259

Title: Imagens do código alimentar nos romances antigos, nos romances de Chrétien de Troyes e nos romances de Gautier d'Arras (século XII)
Authors: Reffóios, Margarida Gouveia Esperança Pina Saraiva de
Advisors: Godinho, Hélder
Keywords: Século XII
Temáticas
Medicina
Teoria dos quatro humores
Chartres
Literatura francesa
Romances antigos
Chrétien de Troyes
Issue Date: 2003
Publisher: Universidade de Évora
Abstract: Neste trabalho, pretendemos olhar para o texto literário como exemplificação de um Código Alimentar que aparece claramente marcado pela História da Medicina do século XII. Neste contexto, ao ser dado relevo ao discurso médico num ~ literário da mesma época, o escritor medieval é colocado perante um saber enciclopédico que reflecte a presença de outras ciências no seu trabalho literário. A primeira parte do estudo, dedicada à História da Medicina, proporciona uma série de noções que permitem entender melhor como é que esta ciência cresceu durante o renascimento intelectual do século XII. A segunda parte, centrada no estudo do Código Alimentar, visita aspectos da cultura medieval e sugere algumas das noções básicas da História da Alimentação. A terceira e última parte do trabalho, centrada na análise do texto literário, procura identificar sinais de um Código Alimentar e de uma Medicina que influenciaram a Literatura do século MI. Os romances antigos, os romances de Chrétien de Troyes e de Gautier XALras foram dissecados, para depois avaliarmos quais os elementos mais significativos para as temáticas estudadas. / ABSTRACT: The aim of this work is to consider the literary text as an example of a food code that appears clearly marked by the History of Medicine in the 12th century. In this context, due to the relevance given to the scientific discourse in a literary corpus of the same period, the medieval writer faces an encyclopaedic knowledge that reflects the presence of different sciences in his literary work The first part of this study, dedicated to the History of Medicine, offers a series of notions that enable a better understanding of the development of this science during the intellectual rebirth of the 12~ century. The second part, focused on the study of the food code, visits aspects of the medieval culture and suggests some of the basic notions of the History of Food. The third and final part of the work, centred in the analysis of the literary text, seeks to identify signs of a food code. We have dismembered and dissected the old romances, the romances of Chrétien de Troyes and Gautier d'Arras and, subsequently, we have assessed the most significant elements for the studied themes.
URI: http://hdl.handle.net/10174/11259
Type: doctoralThesis
Appears in Collections:BIB - Formação Avançada - Teses de Doutoramento

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Margarida Gouveia Esperança Pina Saraiva de Reffóios - 142 553.pdf11.68 MBAdobe PDFView/OpenRestrict Access. You can Request a copy!
FacebookTwitterDeliciousLinkedInDiggGoogle BookmarksMySpaceOrkut
Formato BibTex mendeley Endnote Logotipo do DeGóis 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Dspace Dspace
DSpace Software, version 1.6.2 Copyright © 2002-2008 MIT and Hewlett-Packard - Feedback
UEvora B-On Curriculum DeGois