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http://hdl.handle.net/10174/35738
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Title: | Characterization of grape extracts from Vitis vinifera L. varieties grown in Alentejo: phenolic and biochemical assessment |
Authors: | Rouxinol, Maria Inês Silva Caçador Pereira |
Advisors: | Barroso, Ana Elisa de Mendonça Rato Martins, Maria do Rosário Caeiro |
Keywords: | Vitis vinifera L. Polyphenols Anthocyanins Antioxidant activity Spectral methods Vitis vinifera L. Polifenóis Antocianinas Atividade antioxidante Métodos espectrais |
Issue Date: | 11-Apr-2023 |
Publisher: | Universidade de Évora |
Abstract: | The red grape varieties of Vitis vinifera L. have a huge impact on the wine world economy
due to the high production of wine in different regions. Grapes are rich in polyphenols
that improve wine quality. In addition, moderate consumption of red wine has been shown
to be beneficial for health. The composition of each variety may depend on the terroir,
being directly affected by factors such as climate change.
In this study, four red wine grape varieties commonly produced in the Alentejo were
selected and evaluated throughout ripening during two different climate conditions.
During this period, the evolution of the berry composition, the phenolic composition of
the different varieties, anthocyanin profile and the antioxidant activity of skin extracts
were evaluated. In addition, stress enzymatic activity of grape extracts was carried out to
estimate grape quality. Additionally, a rapid method based on NIR was developed to
provide information on quality parameters in a faster and more cost effectively way than
traditional methods.
Results shows an impact of different climatic conditions on the grape berries size, and
quantity of phenolic compounds, including anthocyanins, indicating that the evaluation
of these compounds is important to estimate the best harvest date. The grape skin extracts
showed high antioxidant potential, with ability to eliminate free radicals, to protect iron
oxidation and to inhibit lipid peroxidation. In addition, PLS models built to create rapid
quantification methodologies have shown that these methods have potential for routine
use in laboratory; Resumo:
Caracterização de extratos de uva de castas Vitis vinifera L. produzidas no
Alentejo: avaliação fenólica e bioquímica
As castas tintas de Vitis vinifera L. têm um enorme impacto na economia vitivinícola
mundial devido à elevada produção de vinho em diferentes regiões. As uvas são ricas em
polifenóis que melhoram a qualidade do vinho. Além disso, o consumo moderado de
vinho tinto demonstrou ser benéfico para a saúde. A composição de cada variedade
depende do terroir, sendo diretamente afetada por fatores como as alterações climáticas.
Neste estudo, foram selecionadas e avaliadas quatro castas tintas normalmente produzidas
no Alentejo e avaliadas ao longo da maturação em duas condições climáticas diferentes.
Durante este período, foi avaliada a evolução da composição dos bagos, a composição
fenólica das diferentes variedades, o perfil de antocianinas e a atividade antioxidante dos
extratos da película. Além disso, foi determinada a atividade enzimática em stress dos
extratos de uva para estimar a qualidade da uva. Além disso, um método rápido baseado
em NIR foi desenvolvido para fornecer informações sobre parâmetros de qualidade de
forma mais rápida e económica do que os métodos tradicionais.
Os resultados mostram o impacto de diferentes condições climáticas no tamanho dos
bagos e na quantidade de compostos fenólicos, incluindo antocianinas, indicando que a
avaliação desses compostos é importante para estimar a melhor data de colheita. Os
extratos de película de uva apresentaram elevada atividade antioxidante, com capacidade
de eliminar radicais livres, proteger a oxidação do ferro e inibir a peroxidação lipídica.
Além disso, modelos PLS construídos para criar metodologias de quantificação rápida
mostraram que estes métodos têm potencial para uso rotineiro em laboratório. |
URI: | http://hdl.handle.net/10174/35738 |
Type: | doctoralThesis |
Appears in Collections: | BIB - Formação Avançada - Teses de Doutoramento
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