|
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/10174/31124
|
Title: | Global Women’s Breakfast (GWB): #UnidaspelaQuímica |
Authors: | Aguiar-Ricardo, Ana Alves, Arminda Antunes, M. Cristina Batalha, Filipa Oliveira Brett, Ana Maria Camões, Filomena Cardoso, Ana L. Cristiano, Maria L.S. Delerue_Matos, Cristina Faustino, M. Amparo F. Ferreira, Ana Margarida Galacho, Cristina Gameiro, Paula Geraldo, Dulce Ismael, M. Isabel Magalhães, M. Clara F. Marques Marques, Cristina M. C. Pinho e Melo, Teresa M. V. D. Mourato, Ana Rauter, Amélia Pilar Rauter Rego, Rosa Silva, Claúdia G. Sousa, I. V. Sousa Tomás, Helena |
Editors: | Mendes, Paulo |
Keywords: | Global Women’s Breakfast IUPAC |
Issue Date: | Oct-2021 |
Publisher: | Sociedade Portuguesa de Química |
Abstract: | Global Women’s Breakfast (GWB):
#BoundbyChemistry. Global Women’s
Breakfast is an initiative of the International Union of Pure and Applied Chemistry, aiming to give women scientists, from all over the world, the opportunity to know each other, communicating virtually and sharing their experiences. Many countries joined this initiative and Portugal was not an exception, with its participation already at the first Networking Breakfast in 2011, celebrating the year of the centenaries of Marie Curie Nobel Prize in Chemistry, the Portuguese Chemical Society and the Faculdade de Ciências da Universidade de Lisboa as well. The success of these networking breakfasts, involving students, young researchers, and scientists, encouraged its further organization in Portugal, annually since 2019. This article describes the
interventions of Portuguese women scientists,
coming from Institutions throughout Portugal,
in the Global Women’s Breakfast as partners in their mission as scientists, creative and open to international collaborations.
Global Women's Breakfast é uma iniciativa
criada pela International Union of Pure and
Applied Chemistry para dar oportunidade
às mulheres cientistas de todo o mundo de
se conhecerem, comunicando virtualmente
e compartilhando as suas experiências.
A adesão dos países foi muito elevada e
Portugal não foi exceção, participando já
no primeiro Networking Breakfast em 2011,
Ano Internacional da Química, no qual se
celebraram os centenários do Prémio Nobel
da Química a Marie Curie, da Sociedade
Portuguesa de Química e da Faculdade de
Ciências da Universidade de Lisboa. O sucesso
destes pequenos-almoços em rede, que
envolvem estudantes, jovens investigadoras
e cientistas, encorajou a continuação da
participação de Portugal anualmente, desde
2019. Este artigo descreve a intervenção de
mulheres cientistas portuguesas, pertencentes
a instituições de Norte a Sul do país, no
Global Women’s Breakfast, cúmplices na sua
missão de cientistas, criativas e abertas à
colaboração internacional. |
URI: | https://b-quimica.spq.pt/magazines/BSPQuimica/700/article/30002478/pdf http://hdl.handle.net/10174/31124 |
Type: | article |
Appears in Collections: | QUI - Publicações - Artigos em Revistas Nacionais Com Arbitragem Científica
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|