Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10174/31124

Title: Global Women’s Breakfast (GWB): #UnidaspelaQuímica
Authors: Aguiar-Ricardo, Ana
Alves, Arminda
Antunes, M. Cristina
Batalha, Filipa
Oliveira Brett, Ana Maria
Camões, Filomena
Cardoso, Ana L.
Cristiano, Maria L.S.
Delerue_Matos, Cristina
Faustino, M. Amparo F.
Ferreira, Ana Margarida
Galacho, Cristina
Gameiro, Paula
Geraldo, Dulce
Ismael, M. Isabel
Magalhães, M. Clara F. Marques
Marques, Cristina M. C.
Pinho e Melo, Teresa M. V. D.
Mourato, Ana
Rauter, Amélia Pilar Rauter
Rego, Rosa
Silva, Claúdia G.
Sousa, I. V. Sousa
Tomás, Helena
Editors: Mendes, Paulo
Keywords: Global Women’s Breakfast
IUPAC
Issue Date: Oct-2021
Publisher: Sociedade Portuguesa de Química
Abstract: Global Women’s Breakfast (GWB): #BoundbyChemistry. Global Women’s Breakfast is an initiative of the International Union of Pure and Applied Chemistry, aiming to give women scientists, from all over the world, the opportunity to know each other, communicating virtually and sharing their experiences. Many countries joined this initiative and Portugal was not an exception, with its participation already at the first Networking Breakfast in 2011, celebrating the year of the centenaries of Marie Curie Nobel Prize in Chemistry, the Portuguese Chemical Society and the Faculdade de Ciências da Universidade de Lisboa as well. The success of these networking breakfasts, involving students, young researchers, and scientists, encouraged its further organization in Portugal, annually since 2019. This article describes the interventions of Portuguese women scientists, coming from Institutions throughout Portugal, in the Global Women’s Breakfast as partners in their mission as scientists, creative and open to international collaborations. Global Women's Breakfast é uma iniciativa criada pela International Union of Pure and Applied Chemistry para dar oportunidade às mulheres cientistas de todo o mundo de se conhecerem, comunicando virtualmente e compartilhando as suas experiências. A adesão dos países foi muito elevada e Portugal não foi exceção, participando já no primeiro Networking Breakfast em 2011, Ano Internacional da Química, no qual se celebraram os centenários do Prémio Nobel da Química a Marie Curie, da Sociedade Portuguesa de Química e da Faculdade de Ciências da Universidade de Lisboa. O sucesso destes pequenos-almoços em rede, que envolvem estudantes, jovens investigadoras e cientistas, encorajou a continuação da participação de Portugal anualmente, desde 2019. Este artigo descreve a intervenção de mulheres cientistas portuguesas, pertencentes a instituições de Norte a Sul do país, no Global Women’s Breakfast, cúmplices na sua missão de cientistas, criativas e abertas à colaboração internacional.
URI: https://b-quimica.spq.pt/magazines/BSPQuimica/700/article/30002478/pdf
http://hdl.handle.net/10174/31124
Type: article
Appears in Collections:QUI - Publicações - Artigos em Revistas Nacionais Com Arbitragem Científica

Files in This Item:

File Description SizeFormat
QUÍMICA BSPQ v45 N163_out-dez 2021_293-302_GWB.pdf6.79 MBAdobe PDFView/Open
FacebookTwitterDeliciousLinkedInDiggGoogle BookmarksMySpaceOrkut
Formato BibTex mendeley Endnote Logotipo do DeGóis 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Dspace Dspace
DSpace Software, version 1.6.2 Copyright © 2002-2008 MIT and Hewlett-Packard - Feedback
UEvora B-On Curriculum DeGois