Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10174/20954

Title: Influência da dotação de rega na produção de sorgo sacarino
Authors: Soares, Bruno Miguel Oliveira
Advisors: Lourenço, Maria Ermelinda Vaz
Januário, Maria Isabel Nunes
Issue Date: 2010
Publisher: Universidade de Évora
Abstract: Esta dissertação foi elaborada com base em resultados de um ensaio realizado no Centro de Estudos e Experimentação da Mitra, da Universidade de Évora. A experimentação teve por objectivo avaliar a influência da dotação de rega na produção de sorgo sacarino (Sorghum bicolor (L.) Moench ssp. saccharatum), tendo-se utilizado a variedade "Índia". As modalidades de rega ensaiadas foram as seguintes: 1500, 2500, 3500 e 4500 m3lha. Para avaliar o desempenho das plantas, sujeitas às diferentes dotações, foram determinados os seguintes parâmetros: produção de matéria verde e seca em caules; concentração de sólidos solúveis; produção de sumo; concentração de sacarose, frutose e glucose nos caules; e produção total de açúcares. Em termos de concentração de açúcares totais os valores oscilaram à medida que a dotação aumentou, não se tendo verificado um decréscimo gradual. No que diz respeito à produção total de açúcares, verificou-se que o valor mais elevado (5,1 t/ha) foi obtido a partir da dotação de 4500 m3/ha. - ABSTRACT: The present dissertation was elaborated from the results of an essay that took place at Mitra Experimental Research Station of the University of Évora. The research was carried out with the objective of evaluating the influence of the amount of irrigation water in the production of a variety (Índia) of sweet sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench ssp. saccharatum). The amounts of water tested were: 1500, 2500, 3500 and 4500 m3/ha. ln order to evaluate plant response to the different amounts of water applied the following parameters were evaluated: fresh and dry matter production of the stalks; concentration of soluble solids; production of juice; concentration of sucrose, fructose, and glucose in the stalks; and total amount of sugars produced. With respect to sugars concentration the values oscillated as the amount of water provided increased and no gradual decrease was observed. ln what concerns the total sugar production, there was a tendency for the best results (5,1t/ha) to be obtained when 4500m3 of water per hectare were provided.
URI: http://hdl.handle.net/10174/20954
Type: masterThesis
Appears in Collections:BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado

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